Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Dlaczego smacznie? bo tak lubię.
Dlaczego zdrowo? bo tak chcę.
Dlaczego kolorowo? bo szarości już mi się znudziły.
Zapewne wiele jest takich miejsc gdzie można poczytać o kulinarnych podbojach, nowinkach w temacie gotowania i urozmiaicania sobie posiłków.
Ja chciałabym pokazać Wam że gotowanie i przyrządzanie posiłków to nie tylko odtwarzanie, niekiedy wymyślnych, dań których zdjęcia zapierają dech w piersiach i powodują nasze westchnienie pod tytułem:Ja Też Tak Chcę!!!
Ja chcę wam pokazać że my wszyscy możemy być mistrzami naszych kuchni,spowodować że nasi najbliżsi z uśmiechem zjedzą wszystko do ostatniego okruszka, że nasi znajomi poznają nas od tej zwariowanej ,radosnej strony która uwolniona spowoduje eksplozję smaków i doznać tak dalekich od tego co serwują nam naokoło.
Dodam tylko że nie jestem zwolenniczka fastfoodów- chyba że mojego wykonania:)
Wychodzę z założenie że po domowemu jest i smaczniej i zdrowiej i na pewno taniej-nasz portfel nam za to podziękuje:)
To na początek. Waniliowa kawa mrożona z sypaną szarlotką(przepis wygrzebany z zapisków babci Kazi). Nie ma nic lepszego na spotkanie z przyjaciółką w leniwe popołudnie.
*Kawa mrożona
-ulubione waniliowe lody(ja zazwyczaj wybieram Calypso, ale to kwestia smaku)
-odrobina cukru waniliowego
-mocny napar z kawy rozpuszczalnej( może być też mocne espresso jeśli korzystacie z ekspresu)
-mleko
Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i.....cieszymy się smakiem i chłodem:)
Smacznego
*Sypana szarlotka
-2 kg jabłek (kroimy na wiórka)
-1 szklanka cukru
-kasza manna(1 szklanka)
-mąka(1 szklanka, wybierzcie krupczatkę-wypróbowałam)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-cynamon
-odrobina orzechów, rodzynki...wg.uznania
-1 kostka masła lub margaryny( starta na wiórka)
Do miski wrzuć suche składniki(oprócz cynamonu). Wymieszaj.Do przygotowanej formy wrzuć połowę suchej mieszanki, póżniej połowę startych jabłek.Powtórz to drugi raz. Na warstwę z jabłkami wysyp trochę cynamonu i starte masło/margarynę.Można dodać orzechy lub rodzynki.Co kto lubi.
I do piekarnika na ok.1 godzinę tak na 160-180 stopni.
Zauważcie że w tym przepisie nie ma jajek, i jest banalnie prosty do zrobienia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz